JeSSica's blog

Minden ide fog kerülni ami engem valaha is érdekel/érdekelt. Szeretném ha mindent megtalálnátok itt amit csak szeretnétek! JeSSica

Vocaloid

A Vocaloid...

Friss topikok

  • Aggron: Ruróni Kensin (2009.02.12. 20:35) Magamról

Naptár

július 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Nem rég jöttem haza a nyaralásból. Mezőkövesden volt a szállásunk, pontosabban Zsóry-fürdőn, és egy hetet töltöttünk itt a családdal. Első nap úgy gondoltuk, nem megyünk túl messze szal csak Matyóföld szívében, Mezőkövesden néztünk körül. Nagyon szép hely egyépként. Van egy úgynevezett Hadas városrésze, ami olyan hely ahol régi parasztházakat nézhetsz meg és népművészeti műhelyeket. Nagyon kedvesek és készségesek a házakban tartózkodó személyek. Például az egyik helyen a néni felöltöztetett matyóba.:) Amúgy a had itt a családokat jelenti, mivel olyan sokan voltak egy-egy családban. Csatolnék ehhez egy kis néprajz leckét is. Miből is fakad ez a "matyó" megnevezés?? Két lehetőséget ismerek. Az egyik abból fakad, hogy a helyiek nagyon szerették Mátyás királyt, aki többször is meglátogatta Mezőkövesdet és a Mátyás becézéséből jött ez, vagy pedig....ugyebár ezen a környéken három falu/város (Mezőkövesd,Tard, Szentistván) volt az egyedüli katolikus kis övezet református környezetben és az  gúnynevük volt,de később elvesztette a gúnyos hatását és megtartották ezt az elnevezést.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ownblog.blog.hu/api/trackback/id/tr391249311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása